Op 9 oktober was het weer zover: de jaarlijkse rondleiding door de complexen aan de Louis Pregerkade en Stieltjesstraat onder leiding van medebewoner en architect Klaas Kingma. We beginnen om stipt 19.30 uur.
Het eerste gedeelte dat bekeken wordt is de zogenaamde schuine flat aan de Louis Pregerkade. Klaas vertelt over het idee van de architect: het creëren van een ruimtelijk gevoel bij binnenkomst van het gebouw. De entreehal heeft een hoogte van twee etages. Dit straalt, samen met de grote opgeblazen foto van een stukje Rotterdam, luxe en ruimte uit. Over de kleurstelling is natuurlijk nagedacht. De kleur blauw komt, samen met de houten plafonds, terug in elke entreehal van de complexen aan de Louis Pregerkade en de Stieltjesstraat.
Klaas neemt ons mee naar de corridor op de 7de etage. Deze binnengang is dubbel hoog, weer om een gevoel van ruimtelijkheid te creëren.
Via de nooduitgang kom je op het bordes van de noodtrap. Het uitzicht is prachtig. Op de terugweg komen we langs de lichthof en “het glazen plafond”. Dit zijn glaspanelen die van de tweede etage doorlopen naar de 10de etage om het licht van boven helemaal naar beneden te brengen. Een mooie oplossing die ook nog een speels effect geeft.
Vervolgens is het “middenstuk” van de Louis Pregerkade bekeken, het stuk tussen de twee schuine flats in. Ook hier is in de entree weer gebruik gemaakt van de kleur blauw en de opgeblazen foto van een stukje Rotterdam. De extra hoogte wordt hier gecreëerd door de eerste etage te voorzien van een open balustrade.
In dit complex krijgen we, op uitnodiging van de bewoonster, de gelegenheid om een appartement op de 10de etage te bekijken. Een ruim appartement met een overweldigend uitzicht in drie richtingen.
Daarna wordt het complex met koopwoningen aan de Helmersstraat bezichtigd. Hier worden we ontvangen door de secretaris van de VvE en de voorzitter van de technische commissie. Ook in deze ruime entreehal is gebruik gemaakt van de kleur blauw, deze keer door middel van blauwe mozaïek tegeltjes. In de binnengang op de etages is gebruik gemaakt van blank gelakt hout dat een warme uitstraling heeft.
Opnieuw is hier een in het midden van het complex een lichthof. Deze is alleen niet voorzien van glaspanelen per twee etages, maar loopt van boven zonder onderbreking taps toe naar beneden. Omdat je hier een mooie hoogte hebt is er door de bewoners verlichting aangebracht.
Dit is hier niet het enige detail qua verlichting. Niet alleen in het plafond maar ook in de vloer is verlichting aangebracht. Het is een prachtig complex. De architect heeft ook hier oog gehad voor details.
Ten slotte wordt de Stieltjesstraat bezichtigd. We beginnen in de parkeergarage. Deze is ruim opgezet en voorzien van zilverberken. Openingen in het dak zorgen voor licht en verse lucht.
Ook aan de Stieltjesstraat is er een appartement voor ons opengesteld. Dit appartement heeft een serre aan de voorzijde met een prachtig uitzicht over de Nieuwe Maas en de stad. Aan de andere kant heeft het uitzicht op het groen verlichte dak van de parkeergarage.
Als afsluiting van de avond zijn we uitgenodigd om een “penthouse” te bezichtigen, eveneens aan de Stieltjesstraat. Ruim opgezet met voor mij als highlight, en waarschijnlijk ook voor de anderen, het grote terras met veel privacy. En natuurlijk ook hier een prachtig uitzicht over de Nieuwe Maas en de stad met de bruggen. Als afsluiting van de avond hebben we hier nog een wijntje of biertje gedronken.
Wij willen alle bewoners die hun huis hebben opengesteld van harte bedanken voor hun gastvrijheid.
En natuurlijk ook Klaas die ons door zijn kennis van het complex een mooi inzicht in de opbouw en de details heeft gegeven. Details die mij nog niet eerder zo duidelijk waren opgevallen.