Humanitas Welzijn

Interview –

Op een mooie nazomerochtend praten Klaas Kingma (KK) en Kirsten van Lom (KvL) met Anouk Faassen (AF) en Anita Steenbergen (AS) van Humanitas Welzijn.

KvL: ‘Humanitas, ik hoor daar bij de bewoners van de Landtong nooit iemand over.’

AS: ‘Het kan inderdaad zo zijn dat de jullie minder met ons in aanraking komen, omdat het veelal zelfredzame bewoners betreft. Maar wellicht kennen zij ons wel van de activiteiten elders op Zuid, zoals de gratis zwemdiploma A voor de kinderen: hierbij wordt ouders gevraagd iets terug te doen voor de wijk. Zo komen wij in contact met die ouders en krijgen we zicht op eventuele problemen thuis.’

KK: ‘Wanneer komen jullie bij ons in de buurt?’

AF: ‘Op initiatief van de gemeente worden in Rotterdam alle 75-plussers benaderd met de vraag of zij openstaan voor een huisbezoek. Als deze bewoners hiermee instemmen dan gaan vrijwilligers uit de wijk met hen praten over in gesprek over o.a. de wijk, activiteiten, netwerk en eventuele zorgvragen. Aan de Stieltjesstraat wonen nu 31 75-plussers, aan de Louis Pregerkade 11. We hebben al een aantal huisbezoeken verricht. Op basis van de uitkomsten hiervan wordt gekeken aan welke activiteiten behoefte is, zoals bijvoorbeeld een cursus valpreventie.

KvL: ‘Wat wordt er nog meer georganiseerd, al dan niet ondersteund of geïnitieerd door Humanitas?’

AS: ’In alle Huizen van de Wijk worden diverse activiteiten aangeboden. Denk aan aanschuifmaaltijden, taallessen, huiswerkbegeleiding en creatieve activiteiten voor jong en oud. Als we kijken naar het aanbod voor jullie senioren zijn de wandelgroep en themabijeenkomsten voor ouderen op het Noordereiland wellicht interessant. 

In ons werk proberen wij altijd zoveel mogelijk aan te haken bij ontwikkelingen in de buurt. Zo komt er mogelijk een indoor jeu de boules baan in het Entrepot gebouw, wat misschien nieuwe mogelijkheden biedt. Ook werken we samen met partners uit de wijk. Bijvoorbeeld met het Hefpark voor de Buitenclub en met Villa Zebra voor Kind & Koffie. En we zoeken altijd vrijwilligers voor ondersteuning bij diverse activiteiten en bij het opstarten van nieuwe activiteiten.

KK: ‘Dat is heel wat, maar hoe weet ik wat waar georganiseerd wordt?’ 

AF: ‘Er is een Huis van de Wijk (ingesteld door de gemeente) in de Peperklip, Vuurplaat 83. Daar is ons kantoor en is alle informatie beschikbaar. Dat is wel een eindje lopen en de Peperklip had tot voor kort geen goede naam, dat houdt sommigen mensen wellicht tegen. Op dit moment wordt het huis opnieuw ingericht en krijgt het een nieuwe naam. Daarnaast komt er op het Noordereiland, aan de Prins Hendrikkade, een nieuw Huis van de Wijk. Deze locatie is voor jullie dichterbij. Dit huis van de Wijk wordt vanaf 1 oktober verbouwd en ingericht. Begin 2020 hopen we deze nieuwe locatie te openen!

KvL: ‘Heb je nog andere adressen die voor ons bewoners zinvol zijn?’ 

AS: ‘Kijk vooral eens op de site magievanfeijenoord en dan schrijf je Feijenoord met ij.’

En dat was weer een leuk gesprek!