Boekentip: De jongen die van De Hef dook

HELDENMOED OF GEKKENWERK?

Op een koude, grauwe zaterdag in januari 1933 komt de negentienjarige Lou Vlasblom thuis uit zijn werk op het abattoir, verkleedt zich in zijn kamer en zegt tegen zijn moeder dat hij gaat zwemmen. Vreemd vindt zij dat niet, Lou zwom wel vaker in de winter.

Samen met Joop Wijmans, een vriend, fietst hij naar het Noordereiland, klautert daar over een hek en beklimt de noordelijke toren van de hefbrug tot hij bovenop achter de grote kabelwielen is gekomen. Daar rookt hij een sigaretje, propt een zakdoek in zijn mond om te voorkomen dat de wind zijn adem zou afsnijden, kijkt naar beneden waar Joop staat met een witte zakdoek om aan te geven dat er geen bootjes in de buurt zijn of wrakhout langs drijft, telt tot tien, zet af en duikt met winterjas en schoenen en al van een hoogte van 67 meter in de Maas. Daarmee vestigt hij een ongekend wereldrecord.

Natuurkundigen hebben later berekend dat Lou met de twee salto’s die hij tijdens de duik maakte, het water moet hebben geraakt met een snelheid van 135 km/uur. Over deze huiveringwekkende gebeurtenis heeft de Rotterdamse geschiedschrijver en filosoof Siebe Thissen een uitstekend gedocumenteerd en mooi uitgegeven boek geschreven: De jongen die van de Hef dook.

Niet alleen wordt uitgebreid ingegaan op de gedurfde actie zelf (met alles eromheen, inclusief de tragische dood van een jongeman die Lou wilde nadoen), tevens schetst het boek een levendig beeld van Rotterdam tijdens de crisisjaren, met de talloze werkelozen, de armoede, huurstakingen, wantoestanden bij het abattoir en de beginnende dreiging vanuit Hitler-Duitsland. Geboeid heb ik het boek tot op de laatste letter gelezen. Nooit meer kan ik nu langs de Hef lopen zonder een blik omhoog te werpen. Naar de Noordertoren waar Lou Vlasblom vlak voor zijn duik stond, kijkend naar beneden, naar de minuscule toeschouwers op de Koninginnebrug, de speelgoedtrams die er reden en het bruine water van de Maas.

Tekst: Adriaan Groen

De jongen die van De Hef dook, Siebe Thissen
Omslagontwerp: Jan Houdijk
Uitgeverij: De Meent