Rob de Bree, grafisch ontwerper

Interview

Juni 2020. Het is warm buiten wanneer ik op veilige afstand Rob de Bree interview, medebewoner en ontwerper van de nieuwsbrief en vernieuwde website.

KvL: ‘Je hebt de nieuwsbrief van de bewonersvereniging opnieuw vormgegeven, waar kijk je dan naar?’

RdB: ‘ Je wilt in één oogopslag zien van wie deze nieuwsbrief afkomstig is. Er staat nu in de kop van de brief de naam van het complex: De Landtong. En er worden duidelijke, eigentijdse letters gebruikt waarin bakstenen zijn verwerkt in de kleuren van het appartementencomplex. Deze stenen werden in de vorige nieuwsbrieven ook al gebruikt, dat was een goede vondst. Het verwerken van de historie in een nieuw ontwerp is belangrijk, vind ik.’

KvL: ‘Ben je grafisch ontwerper of kunstenaar?’

RdB: ‘Ik heb het Grafisch Lyceum Rotterdam doorlopen, maar ook de Kunstacademie AVK/St. Joost in Breda. Toch ben ik geen kunstenaar want mijn werk is toegepast. Het ontwerp staat altijd in dienst van het doel dat mijn klant wil bereiken. Ik ben vooral bezig met vorm en beeld, niet zo zeer met teksten. Mijn website burobree.nl laat dan ook veel beelden zien.

KvL: ‘Wat heb je recent nog meer gedaan?’

RdB: ‘Ik heb voor de Kunsthal Rotterdam de bewegwijzering opnieuw ontworpen. Nu de musea hun deuren weer hebben geopend moest er een veilige route voor de bezoekers worden aangegeven. Het is nu trouwens een prima tijd om naar het museum te gaan. Het is er rustig, je kunt op je gemak rondkijken.’

KvL: ‘Nog andere recente projecten?’

RdB: ‘Voor mijn buurman heb ik onder andere een nieuw identiteit gemaakt voor zijn webshop ‘The Pet Empire’. Hij verkoopt online design items voor huisdieren zoals fraai vormgegeven kattenbakken. Dat was ook superleuk om te doen. Ik weet nu dat een kattenbak helemaal niet lelijk hoéft te zijn. Dat vind ik trouwens het mooie van mijn beroep: ik mag steeds in een andere wereld duiken.’

KvL: ‘Je woont hier met je gezin, hoe bevalt het hier?’

RdB: ‘In het begin was het een beetje anoniem, we hadden niet zoveel contact met de medebewoners. Door mijn studio aan huis, maar ook door de kinderen is dat wel veranderd. Je moet wel even op pad gaan om een leuke speelplek te vinden. We spelen wel eens op het Eva Cohenplein, maar daar ligt soms glas en de stenen zijn er hard. Dat plein is natuurlijk ook niet bedoeld als kinderspeelplaats. Maar naast het Poortgebouw zou je misschien wel een stukje als speelplaats kunnen inrichten. Misschien moet ik maar eens met de wijkraad of de gemeente gaan praten.’

En ook ik ben in een andere wereld gedoken, leuk!
Kirsten van Lom, bestuurslid

Dit interview is ook gepubliceerd in de nieuwsbrief #2 / juli 2020