Poortgebouw weer in oude glorie?

Het lijkt nu toch echt te gaan gebeuren: een ‘grote beurt’ voor het Poortgebouw. De eigenaar heeft een aannemer gevonden die het pand weer in oude glorie zal herstellen.

Eigenlijk had de huidige eigenaar, sinds 2016 een vastgoedbelegger uit Den Haag, vorige maand al moeten beginnen. Corona zorgde echter voor vertraging.

Het Poortgebouw is sinds 2001 niet meer van de gemeente. Het staat al vele jaren te vervallen en te verpauperen. De lijst met gebreken is lang: van scheuren in de gevels tot verrotte kozijnen, van kapotte daken tot doorgeroeste, dragende constructies. Omdat er een belangrijke weg onderdoor loopt kan ook de veiligheid in het geding kan komen.

Achterhoedegevechten
Na jaren van ‘radiostilte’ en achterhoedegevechten met wisselende eigenaren lijkt er nu schot in te komen, mede door de uitspraak van de algemene bezwaarschriftencommissie. Die veegt op één na alle bezwaren van tafel en vindt dat de eigenaar, zoals hem al eerder door de gemeente was opgedragen, zo snel mogelijk aan de slag moet.

Vergunningen
De gemeente geeft aan dat het nu aan de eigenaar en de aannemer is om zo snel mogelijk de vergunningen aan te vragen voor het broodnodige onderhoudswerk. De gemeente zal op haar beurt de procedure zo snel en soepel mogelijk laten verlopen. De eigenaar heeft al een aannemer ingehuurd die de megaklus moet klaren. De einddatum van de werkzaamheden is gepland op 30 september 2021.

Beeld: Stadsarchief Rotterdam