Joris en Hetty Verhoeven

Interview |

Het is een mooie herfst wanneer ik (KvL) Joris Verhoeven (JV), voorzitter van de bewonersvereniging en zijn vrouw Hetty (HV) interview. Mijn laatste interview!

KvL: ‘Joris, je stopt als voorzitter van de bewonersvereniging?’

JV: ‘Ja, maar halverwege volgend jaar pas, dan ben ik 12,5 jaar bestuurslid. Eerst als penningmeester en later als voorzitter. Ik hoop in mei 2022 het stokje over te geven. Dat is ook goed, denk ik. Vers bloed in het bestuur, nieuwe ideeën, dat kan geen kwaad. De vereniging moet toekomstbestendig worden met een goed, energiek bestuur. Daar zijn we over aan het nadenken. Natuurlijk blijf ik altijd in de buurt voor vragen of advies.’

KvL: ’En wat ga je dan doen?’

JV: ‘ We passen al jaren één dag per week op de kleinkinderen en dat blijven we doen. En ik doe nu al veel voor de stoomstichting. Binnen het project oude rijtuigen is er een restauratiewagen waarvan we willen uitzoeken hoe alles werkt. We hebben wel de oorspronkelijke Duitse tekeningen maar daar zal heel veel tijd in gaan zitten. Het doel is om het rijtuig operationeel te maken.’

KvL: ‘Hetty, wat vind jij ervan dat Joris gaat stoppen?’

HV: ‘Joris vindt het leuk werk, de bewonersvereniging, maar ik begrijp zijn overwegingen. En ik weet zeker dat hij ook daarna weer even druk zal zijn als daarvoor. Ik heb mijn eigen bezigheden maar denk wel vaak met Joris mee als het om zaken van de bewonersvereniging gaat.’

KvL: ‘Wat doe je als voorzitter?’

JV: ‘De schouw en alles wat daaruit voortkomt is belangrijk. Bij de schouw is ook medebestuurslid Thomas Mayer betrokken, hij heeft een goed bouwtechnisch inzicht. Je houdt een vinger aan de pols bij de herstelwerkzaamheden en zo houd je ook MVGM scherp. En je reageert op klachten van bewoners die tevergeefs aan de bel hebben getrokken bij MVGM of bij andere instanties. Zo gaat in de parkeergarage van de Maastoren nogal eens het alarm af, het kan uren duren eer dit wordt uitgezet. Zulk structureel geluidsoverlast bespreek ik met de wijkagent, Rob Döding. En er zijn de financiën, de jaarlijks servicekosten afrekening, het overleg met de woonbond en het maandelijks overleg van het bestuur. Gelukkig is er een goede secretaris, Johan Fontijn. Ik ben ongeveer twee uur per week met de schouw bezig en twee uur met voorzitterschap.’

KvL: ‘Wat is er leuk aan het voorzitterschap?’

JV: ‘De vele goede contacten. Bewoners spreken je op straat aan, je krijgt reacties via de mail. Over de (her-)berekening servicekosten bijvoorbeeld, dat werk is erg gewaardeerd. Daarin heeft ook Els Riep, de penningmeester een belangrijke rol. Maar ook het contact met Kerim Erdal, technisch manager bij MVGM. Als ik hem mail of met hem praat krijg je snel antwoord en er gebeurt dan ook wat. En met Paul Siebers, accountmanager van MVGM heb ik een goede band. En natuurlijk met Frans, de huismeester. Eens in de maand drinken we koffie en dan praten we bij.

Kirsten van Lom, bestuurslid