PMD-containers verdwijnen

De containers voor plastic verpakkingen en metalen, zoals blikjes en drankpakken (PMD), worden van straat weggehaald. Ze zijn niet meer nodig, omdat via een speciale installatie PMD-afval wordt gescheiden van het restafval.

Dat is effectiever dan thuis scheiden en ook nog eens makkelijker. Het duurt ongeveer drie weken voordat alle 218 oranje-grijze PMD-containers van straat zijn. PMD-afval mag vanaf nu dus bij het restafval in de gewone vuilniszak.

Méér PMD recyclen
Dit betekent niet dat er niks meer met de verpakkingen gebeurt. Integendeel: door PMD achteraf uit het restafval te halen, kan juist méér PMD worden gerecycled. Rotterdammers scheiden ongeveer twee kilo PMD per inwoner, per jaar, dat is 7 procent van het totale PMD-afval. De installatie van afvalenergiebedrijf AVR maakt het mogelijk 75 procent van de plastic verpakkingen, blik en drankpakken uit het restafval te halen en alsnog te recyclen. Hiervan worden bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen, auto-onderdelen, bouwmaterialen en speelgoed gemaakt.

Ander afval wél scheiden
Het thuis scheiden van glas, papier en karton, textiel en groente-, fruit- en tuinafval (gft) blijft wél belangrijk. Dit afval wordt apart ingezameld. In de fabriek kunnen deze grondstoffen niet goed genoeg uit het restafval worden gehaald.

Hoe werkt de scheidingsinstallatie?
Een magneet haalt eerst alle ijzerhoudende materialen eruit. De rest komt op de schudzeef terecht. Hier wordt het afval gescheiden op grootte. Op de volgende installatie stuiteren de driedimensionale producten, zoals drankpakken, naar beneden. De rest gaat omhoog. Een infrarood scanner scant het restafval dat voorbijkomt. Lucht blaast folies, plastics en drankpakken uit het restafval. Het PMD-afval is nu gescheiden van het restafval.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het nascheiden van plastic verpakkingen, blikjes en drankpakken op de pagina PMD van de Gemeente Rotterdam.

Bron: Gemeente Rotterdam